Tränare med förkärlek för motvilliga hjältar

Tränare med förkärlek för motvilliga hjältar

PÅ PLATS I VÄSTER – NUMMER 7 – 2011

Dan Jentzen ser sig som en kampsportande science fiction-nörd. Han tycker att han har ett problem med att avsluta saker. Han har gjort värnplikten som norrlands-jägare och var bäste soldat i sin skvadron tre månader i rad. Han skulle ha tjänstgjort i Irak som soldat, men Dan ville inte förverkliga sig själv genom att gå ut i krig för en främmande makt.

Dan Jentzen jobbar idag som person-lig tränare på Life Gym & Cardio i Majorna. Som person ser han sig som en kampsportande science fiction (SF)-nörd.

– Låtsasuniversum är min grej, säger Dan.

Inom SF har Dan en förkärlek för dystopier.

– Allt hopp ska vara förlorat. Det tycker jag är trevligt.

Det enda han gillar mer än SF är Kung fu-filmer, vars hjälteskildringar han uppskattar.

– Kung fu-hjälten är alltid motvillig, extremt fredlig men klarar ändå galant av att besegra 400 fiender.

Godhet viktig egenskap

Godhet är väldigt viktigt för Dan.

– Jag har utvecklat en nästan fundamentalistisk känsla för rätt och fel. Jag vet inte varför jag gjort det. Jag uppskattar bara väldigt mycket när folk är genuint vänliga och omtänksamma.

Ibland kan Dan slitas mellan sina mörkare känslor som när han är arg på någon långsam stackare i kön framför sig och mellan sitt sundare förnuft.

– Jag vet dock alltid även i den mörka stunden att jag bara är arg på skoj.

Godhet tycker han är att se till allmännyttan snarare än endast till sitt eget. Godhet handlar också om lojalitet. I första hand mot vännerna och familjen men i viss mån även mot arbetsgivaren.

– Man har rätt att såga arbetsgivare vid fotknölarna, men man har inte rätt att inte göra jobbet om inte någon far uppenbart illa.

Kvinnor kan

Han är uppvuxen med starka kvinпог.

– Jag växte upp nästan uteslutande med min mamma som är en ytterst kompetent kvinna.

För Dan var det tidigt självklart att kvinnor kunde och att de var värda samma lön som män.

Han har svårt att lyda en instruktion om han inte får ett bra svar på frågan ”varför”. Detta gjorde att han fick byta skola några gånger som barn i jakt på en skolmiljö han trivdes i.

Dan Jentzen ser sig som en kampsportande science fiction-nörd. Han värnar om godhet, respekt för människan där hon är och om att träningspass ska vara roliga, jobbiga och lära den tränade något.

Redan som ung började han med kampsport. Sedan tonåren tränar Dan sig själv och även andra i thai-boxning. Han inspirerades inte bara av träningen också av sportens tankar om godhet. Du tränar dig för att kunna försvara andra.

Som tonåring gick han med i en militär ungdomsverksamhet för att förbereda sig för mönstringen. Han ville bli lapplandsjägare i elitförbandet 122 i Kiruna.

– Jag tyckte att det måste vara skamligt som soldat eller värnpliktig att inte tillhöra ett elitförband. Min tävlingsinstinkt var nog lite för hög. Så känner jag inte idag.

Lumpen som norrlandsjägare

Eftersom 122 lagt ner när Dan skulle göra lumpen, blev det norrlandsjägarna på K4 i Arvidsjaur.

Han visste att det skulle vara tufft såväl fysiskt som i synnerhet psykiskt. Det skulle dock visa sig vara långt psykiskt. mer krävande än han föreställt sig

– Jag ville lyckas, men de pushade såväl mig som de andra tills vi inte klarade utmaningarna längre. Jag fick till och med hallucinationer vid några tillfällen.

Verkligheten kom i kapp

Ändå var han skvadronens bäste värnpliktige tre månader i sträck. Sedan kom verkligheten i kapp mig. Jag försökte bara göra som jag blev tillsagd och hålla mig vid liv.

Efter utbildningen ville det stora flertalet av hans medvärnpliktiga åka som insatsstyrka till Irak. Då hade Dan insett att militären hade mest lärt honom att bli väldigt skicklig på att förstöra saker.

– Krig för en främmande anfallsmakt bara för att förverkliga sig själv kändes som en lite knepig idé.

Identitetskris efter lumpen

Dan upplevde valet att inte åka till Irak som att han inte var bra på att avsluta saker. Han fick en stor identitetskris när han inte ville skjuta människor för staten utan bara få dem att må bra.

Han hade dock fått en fin sjukvårdsutbildning i militären. Efter lite kompletteringar på Lernia, jobbade han som undersköterska. Dan trivdes med patienterna. Men han trivdes inte med allt baktalande och alla dolda konflikter. Han kände sig daltad med som ung man bland kvinnor, när inte alla hunsade med honom som många gör med undersköterskor.

För idealistisk för ekonomi

Därför sökte Dan en ny utbildning att gå på, men efter att ansökningstiden gått ut. Han valde den ena av två lediga, turismplanerarutbildningen. Han uppskattade turismdelen av utbildningen men var för idealistisk för att uppskatta ekonomidelen.

Allt sedan åren i sjukvården, hade Dan extraknäckt på olika gym. Detta föll sig naturligt eftersom han sedan tonåren intresserat sig för styrketräning och att utveckla idrottsliga färdigheter som styrka, stabilitet och snabbhet. Dans Kung fu-hjälte Bruce Lee inspirerade honom med ett uttalande om att man skulle träna kroppen och psyket som en helhet.

Efter en vidareutbildning till personlig tränare, jobbar nu Dan som receptionist och personlig tränare på Life i Majorna men även som kampsportstränare på fritiden.

Detaljen som går att förbättra

Oavsett om den Dan tränar är en oerhört duktig kampsportare eller helt grön, så försöker han att finna detaljen som går att förbättra. Ett träningspass skall enligt Dan vara roligt, jobbigt och lära den tränade något.

Alla har förmågan att bli vältränade i sig, men ingen kan vara bäst på allt.

– Är den jag tränar i dålig form, tänker jag att han/hon är säkert bättre än jag på något annat.

För Dan handlar det som personlig tränare eller kampsportsinstruktör om att respektera den tränade där den befinner sig och att se storheten i motvilliga hjältar.

TEXT OCH FOTO: OSKAR BRANDT

Fler artiklar

LinkedIn, Fail your way to success,  2014

Motivation, ”Mycket är möjligt, men allt är inte möjligt”, 2025-01-16

SocialPolitik, ”Livet handlar om att hitta jämvikt”, 2025-03-27

Dagens Arena, ”Människan som mål – inte medel”, 2025-03-10

Redjustice, ”Optimism för skeptiker”, 2024-09-17

SocialPolitik, ”Skynda långsamt för effektivitet”, 2024-06-26

SocialPolitik, ”Ibland blir vi lyckligast när vi får fel”, 2023-09-15

SocialPolitik, ”De få avvikarnas makt”, 2023-07-31

SocialPolitik, ”Bättre journalistik med större fokus på frågan varför”, 2023-07-20

SocialPolitik, ”Engagemang för en bättre värld kan öka den egna lyckan”, 2023-06-03

SocialPolitik, ”Hjälp till tonårshjärnan”, 2023-01-28

Motargument, ”Konflikthantering”, 2022-10-2

You may also like