web analytics
Författarskap

Oskar Brandts överlevnadshandbok för samhället och människorna

 

Köp min bok! Idé- och debattboken ”Överlevnad – för samhället och människorna” (Books on Demand, 2020) handlar om klyftorna mellan fattiga och rika samt den utbredda stressen.

Boken ”Överlevnad” vill ifrågasätta en tilltagande åtstramningspolitik och moralism. Allt fler får psykisk ohälsa. Idéer om livsstrategier ingår i boken. Läs Lars Gahrns, fil. dr. i historia, recension här.

Köp helst boken på  Books on Demand. Den är billigast där om du väljer långsam leverans.

Eller köp den på Adlibris.

Du kan också köpa den på Bokus.

”Överlevnad”  handlar om hur jag, Oskar Brandt, i september 2005 var 29 år gammal och vältränad. Ett antal år på universitet hade gett mig en journalistexamen och en fil. mag. i historia och latin. Jag hade gjort bra ifrån mig på mina första arbeten efter examen. Jag var bland de främsta kandidaterna på många anställningsintervjuer inom media- och kultursektorerna. Ändå fick jag då en kraftig stressreaktion.

Hur började allt detta?

Sedan oljekrisen på 1970-talet hade pressen nedåt på de anställdas löner och arbetsvillkor i Sverige ständigt ökat. Detta var makthavarnas nya, mer borgerliga strategi för att få Sverige på fötter igen.

Jag kände tidigt en stress, som många i min generation, att lyckas i karriären för att få en i alla fall någorlunda rimlig tillvaro. Med alla hårda studier och extraarbeten, samt de ständigt ökande kraven från Sveriges politiker, blev jag sjuk av all överansträngning.

De borgerliga partierna, som tog makten 2006, såg inte hur människorna gjorde allt de kunde för att arbeta och söka arbete. Om den borgerliga ”Alliansen” bara fick strama åt socialförsäkringar och bidrag lite, så skulle arbetslösheten försvinna och alla sjuka bli friska. Varken Socialdemokraterna eller massmedia lyckades vid valet 2006 ifrågasätta denna propaganda från borgerligheten. Denna bok vill visa hur olika drömmarna hos borgarna respektive de rödgröna för samhället och människorna i det ser ut.

”Överlevnad” ifrågasätter politiken, även den rödgröna, för en tilltagande moralism. Skulden för samhällets problem läggs på individen. Allt fler får psykisk ohälsa av detta.

Jag berättar även om livsstrategier som hjälpt mig själv och som jag hoppas ska kunna bistå mina medmänniskor i att må bra och nå sina mål så gott det går.

Sprid infon om boken.

Köp helst boken på  Books on Demand. Den är billigast där om du väljer långsam leverans.

Eller köp den på Adlibris.

Du kan också köpa den på Bokus.

 

 

 

 

 

Citat från twitterkontot för Sven-Eric Liedman, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria: 09:30 2021-03-08 "Överlevnad - för samhället och människorna" är en fin liten bok av Oskar Brandt. Den är en fin sammangjutning av personligt och samhälleligt, av känsla och tanke. (Books on Demand) Sven-Eric Liedman @svenericliedman · 09:30 2021-03-08 Brandt tillhör de många som farit illa i det kalla nyliberala samhälle som tagit form under de senaste årtiondena, nu ytterligare tillspetsat av olika obehagliga nynationalistiska strömningar, konspirationsteorier och jag vet inte vad. Sven-Eric Liedman @svenericliedman · 09:30 2021-03-08 Jag hoppas verkligen att Oskar Brandts bok ska få den uppmärksamhet den förtjänar. Läs originaltweetsen på https://twitter.com/svenericliedman

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.