Författarskap

Följden av åtstramningspolitik

 

 

Hur kom åtstramningspolitik att bli normen? Köp min bok! Idé- och debattboken ”Överlevnad – för samhället och människorna” (Books on Demand, 2020) handlar om klyftorna mellan fattiga och rika samt den utbredda stressen och nymoralismen.

Boken ”Överlevnad” vill ifrågasätta en tilltagande åtstramningspolitik och moralism. Läs recensionen från SocialPolitik 2023-06-12 här. Allt fler får psykisk ohälsa. Idéer om livsstrategier ingår i boken. Ta del av Lars Gahrns, fil. dr. i historia, recension här.

Köp den enkelt och billigt som pappersbok på Adlibris.

Vill du ha boken som pappersbok, köp den på  Books on Demand. Den är billigast där om du väljer långsam leverans.

Som e-bok köper du den lätt här.

Utmaningar

”Överlevnad”  handlar om hur jag, Oskar Brandt, i september 2005 var 29 år gammal och vältränad. Ett antal år på universitet hade gett mig en journalistexamen och en fil. mag. i historia och latin. Jag hade gjort bra ifrån mig på mina första arbeten efter examen. Jag var bland de främsta kandidaterna på många anställningsintervjuer inom media- och kultursektorerna. Ändå fick jag då en kraftig stressreaktion.

Hur började allt detta med åtstramningspolitik?

Oljekrisen på 1970-talet

Sedan oljekrisen på 1970-talet hade pressen nedåt på de anställdas löner och arbetsvillkor i Sverige ständigt ökat. Detta var makthavarnas nya, mer borgerliga strategi för att få Sverige på fötter igen.

Jag kände tidigt en stress, som många i min generation, att lyckas i karriären för att få en i alla fall någorlunda rimlig tillvaro. Med alla hårda studier och extraarbeten, samt de ständigt ökande kraven från Sveriges politiker, blev jag sjuk av all överansträngning.

Farorna med åtstramning

De borgerliga partierna, som tog makten 2006, såg inte hur människorna gjorde allt de kunde för att arbeta och söka arbete. Om den borgerliga ”Alliansen” bara fick strama åt socialförsäkringar och bidrag lite, så skulle arbetslösheten försvinna och alla sjuka bli friska. Varken Socialdemokraterna eller massmedia lyckades vid valet 2006 ifrågasätta denna propaganda från borgerligheten. Denna bok vill visa hur olika drömmarna hos borgarna respektive de rödgröna för samhället och människorna i det ser ut.

”Överlevnad” ifrågasätter åtstramningspolitik, även när den är rödgrön, för en tilltagande moralism. Skulden för samhällets problem läggs på individen. Allt fler får psykisk ohälsa av detta.

Livsstrategier

Jag berättar även om livsstrategier som hjälpt mig själv och som jag hoppas ska kunna bistå mina medmänniskor i att må bra och nå sina mål så gott det går.

Sprid infon om boken om åtstramningspolitik.

Köp den enkelt och billigt som pappersbok på Adlibris.

Vill du ha boken som som pappersbok, köp den då gärna på  Books on Demand. Den är billigast där om du väljer långsam leverans.

Som e-bok köper du den lätt här.

Recensioner

Dagens demokrati: Hur åtstramningspolitiken blev normen – en överlevares vittnesmål 2023-09-06

SocialPolitik: ”Många ämnen på få sidor” 2023-06-12

Citat från twitterkontot för Sven-Eric Liedman, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria: 09:30 2021-03-08 "Överlevnad - för samhället och människorna" är en fin liten bok av Oskar Brandt. Den är en fin sammangjutning av personligt och samhälleligt, av känsla och tanke. (Books on Demand) Sven-Eric Liedman @svenericliedman · 09:30 2021-03-08 Brandt tillhör de många som farit illa i det kalla nyliberala samhälle som tagit form under de senaste årtiondena, nu ytterligare tillspetsat av olika obehagliga nynationalistiska strömningar, konspirationsteorier och jag vet inte vad. Sven-Eric Liedman @svenericliedman · 09:30 2021-03-08 Jag hoppas verkligen att Oskar Brandts bok ska få den uppmärksamhet den förtjänar. Läs originaltweetsen på https://twitter.com/svenericliedman