Ljusa nätter kan allt hända

Midsommar har firats sedan lång tid tillbaka i Sverige. I början tände man eldar särskilt i landets södra delar. En mängd myter uppstod kring allt övernaturligt som hände eller som man kunde göra på midsommar.

Publicerat: På Plats i Väster, ”Ljusa nätter kan allt hända”, Nr 6- 2010

Midsommarafton inträffade fram till 1953 på Johannes Döparens dag den 24 juni.

– Vi flyttade på midsommarfirandet till närmaste lördag för att inte bryta av veckan med en helgdag, berättar etnologen Agneta Lilja på Södertörns högskola.

Midsommar firar vi idag med att dansa runt stången och äta gott på till exempelvis en hembygdsgård, en campingplats eller på sommarstugan. Huvudsaken är att vi är på landet.

– Vi förknippar den här årstiden med att vilja vara i naturen trots att vi annars är stadsbor till större delen. Midsommar hänger ihop med växtlighet.

Afton för spådomar

Förr i tiden var midsommar en helg för ungdomen. Då kunde man genomgå riter som att sova på blommor eller gå baklänges för att få reda på vem man skulle gifta sig med.

– Midsommarafton ansågs vara magisk eftersom det då var ljust hela natten. Det är ganska typiskt för människor att tro att det sådana här avvikande nätter kan hända magiska saker.

Myterna om vad som är möjligt på midsommarafton är många. Då kunde man hitta nedgrävda skatter extra lätt. Källvattnet förvandlades till vin. Ormbunkarna skulle blomma. Man sparade på midsommardaggen för den skulle ha särskilt helande krafter.

Eldar på midsommar

– Långt tillbaka i tiden särskilt i landets södra delar tände man eldar under midsommar. Man gick till hälsokällor, drack av vattnet och roade sig.

I Norge firar de fortfarande med att tända eldar. Eldarna kallas för S:t Hansbloss efter Johannes Döparen. Där har de heller inte flyttat på helgen.

De låter midsommarstången stå

På Åland och i Finland följer de en tradition som förr var vanlig även i Sverige att man låter midsommarstången stå tills den faller ihop.

– Festen är typisk för Norden och hänger troligen ihop med att det är en så ljus natt. Midsommar är inte lika relevant i södra Europa där det är kolsvart klockan åtta på kvällen.

Stången från kontinenten

– Majstången är troligen inte en fruktbarhetssymbol utan bara en praktisk sak att dansa kring. Man utsmyckade den med blommor för att det denna årstid fanns gott om dem.

Majstången kom till Sverige från kontinenten via Tyskland. Först började städerna sätta upp dem. Sedan följde landsbygden på.

Midsommarafton har alltså troligen uppstått som en natt att göra och uppleva olika saker, eftersom det var en ovanlig företeelse med en så ljus natt.

Text: Oskar Brandt

Foto: stock.xchng

Bildtexter

Midsommardans:

Idag dansar vi kring stången på midsommar. Förr i tiden drack man av källvattnet i tron att det förvandlades till vin den natten.