Underbara sommarstaden Göteborg full av härliga utflyktsmål

Underbara sommarstaden

Göteborg fullt av härliga utflyktsmål

Göteborg är full av saker att göra eller besöka. Här finns skärgården, Kronhusbodarna, kaféer och barer längs Avenyn, badplatser som Smithska udden och Amundön. Askimsbadet är väldigt lättillgängligt för funktionsvarierade, äldre eller dem som bara kan åka kollektivtrafik. Det är heller inte långt till fästningen på Marstrand, den mysiga fiskebyn Mollösund eller midsommarafton och borstbinderi på Gunnebo slott.

Publicerad: På Plats i Väster, ”Underbara sommarstaden Göteborg full av härliga utflyktsmål”, Nr 6- 2010

Uppdaterad 2024-05-30

– För turistande barnfamiljer finns det klassiska semestertips som Liseberg och Paddan-båtarna, säger Stefan Gadd, mediechef på Göteborg & Co.

Nu har det nationella vetenskapscentrumet Universeum, Världskulturmuseet och Stinsen Sightseeing tillkommit. Stinsentåget tar folk med på en lite annorlunda tur runt Göteborgs sevärdheter.

Spårvagnar är ju ett annat klassiskt sätt att ta sig fram på i Göteborg och något som inte alla städer har.

Skärgården härlig på sommaren

– Jag älskar att komma ut till skärgården på sommaren. Dit kan man komma genom att ta spårvagnen till Saltholmen och därifrån en färja till Brännö eller Vrångö. Mitt favoritställe i skärgården är det otroligt vackra Galterö. Dit kommer man efter en lång promenad på Brännö. På hemvägen är det inte fel att gästa Brännö värdshus.

Vill man se havet utan att resa så långt är Röda Sten vid Klippan ett havsnära alternativ med många bergsskrevor att sola sig i.

Fästningsön i hamninloppet

Om man vill förena sitt intresse för historia med sin passion för havet, så finns ju alltid Nya Älvsborgs fästning på ön mitt i hamninloppet. Därute guidas man av tidstypiskt klädd personal.

Trädgårdsföreningens park är som en oas mitt inne i stan.

Det är väl värt att ta Älvsnabben till de olika delarna av älvstränderna.

Hela centrum på gångavstånd

– En stor fördel är att man kan gå från stadens ena ände till den andra. Man kan börja en promenad vid Operan och sedan besöka glashyttan och de gammaldags butikerna som kallas Kronhusbodarna.

Därefter kan man äta lunch på Avenyn, stadens paradgata med många fashionabla butiker, restauranger och barer. Mätt i magen kan man gå tillbaka till smågatorna, butikerna och de fina promenadstråken innanför Vallgraven. Eller så kan man shoppa i Nordstan och på NK.

Många fina badplatser

Som en stad vid havet, är Göteborg fullt av badplatser. Av öarna i skärgården är Vrångö barnvänligast med fina sandstränder. På fastlandet är stränderna vid den klippiga och skogsbeklädda Smithska udden fantastiska att ta sig ett dopp ifrån. Andra stränder är det lite svåråtkomliga Ganlet nedanför Fiskebäck och Önnered, det lättåtkomliga Hovåsbadet och den natursköna Amundön.

– Sillvik längst ute på Hisingen är också en fin strand.

Festivaler, konserter och andra sommarevenemang

På sommaren är det ofta konserter i staden.

Fira nationaldagen i Göteborg

Göteborg firar nationaldagen den 6 juni med flera evenemang. I Slottsskogen bjuder Göteborgs Symfoniker på en traditionell utomhuskonsert. Samtidigt intar Sir Rod Stewart scenen på Scandinavium och levererar hits från sin långa karriär.

STCC återvänder till Göteborg

Den 8–9 juni gör STCC comeback med världens första 100% elektriska nationella mästerskap. Tävlingen äger rum på en spännande ”Head 2 Head”-bana bredvid Ullevi.

West Pride 2024

Från 10 till 16 juni hålls West Pride, Göteborgs årliga konst- och kulturfestival. Festivalen skapar trygga rum för HBTQI-personer och lyfter fram normkritik och HBTQI-personers livssituation.

Lisebergs konsertsommar

Lisebergs konsertsommar drar igång i juni med artister som Cleo (1 juni), Newkid (8 juni) och Hooja (13 juni).

Ungdomstävlingar i juli

Göteborg är värdstad för flera stora ungdomsturneringar i juli. Partille World Cup i handboll samlar 20 000 deltagare från 50 länder 1–6 juli. Världsungdomsspelen i friidrott hålls 5–7 juli på Slottsskogsvallen. Flick-EM i golf går av stapeln 9–13 juli på Göteborgs Golfklubb. Gothia Cup, världens största ungdomsturnering i fotboll, spelas 14–20 juli med 35 000 deltagare.

Augusti: Festivaler och friidrott

Way Out West intar Slottsskogen 8–10 augusti med fokus på hållbarhet och vegetariska alternativ. Göteborgs Kulturkalas förlänger sommaren 29 augusti till 1 september med ett brett program för alla åldrar. Veteran-VM i Friidrott pågår 13–25 augusti med 8 000 deltagare från över 100 nationer.

Sommarkonserter i Göteborg

Njut av konserter med Thomas Stenström och Miss Li på Bananpiren, Tomas Ledin i Trädgårdsföreningen, Molly Sandén och Amon Amarth på Liseberg, samt Darin, Nationalteaterns rockorkester och Sator på Slottsskogsvallen.

Utflyktsmål lite längre bort

För den som vill resa lite längre, är Marstrand en vacker ö med historisk fästning och pittoreska gamla hus. Mollösund är också väl värt ett besök.

Text: Oskar Brandt

Foto på Stefan Gadd: Oskar Brandt

Övriga foton: se fotonamnet

Bildtext:

Stefan Gadd

Stefan Gadd är mediechef på Göteborg & Co. En tur ut till Galterö i skärgården är hans hetaste sommartips.

Foto: Oskar Brandt

Brännöbild

Det är härligt att ta spårvagnen till Saltholmen och därifrån en färja till skärgården för att ta sig ett bad och sola lite.

Foto: Göran Assner

Avenyn:

Avenyn är Göteborgs paradgata med kaféer, butiker, barer, restauranger och nattklubbar. Gatan lever upp på sommaren dag som natt.

Foto: Göran Assner

Paddan:

En tur med Paddanbåtarna innebär en svalkande och klassisk rundtur runt stadens centrum.

Foto: Kjell Holmner

Trädgårdsföreningen

Trädgårdsföreningen är en vacker oas mitt i stan. Här kan du också njuta av konserter på kvällarna.

Foto: Kjell Holmner

Nya Älvsborgs fästning

Nya Älvsborgs Fästning vakade en gång i tiden över hamninloppet och är idag ett spännande utflyktsmål.

Foto: Kjell Holmner