Vi reade ut vårt land i onödan

bild på artikeln av Oskar Brandt som berättar varför Sverige rear ut sina företag.
Oskar Brandt avslöjar i Tidningen rörelsen om varför Sverige rear ut sin industri.

Ford, Volvo Cars, Geely – utlandets uppköp av svensk basindustri är många. Oskar Brandt gräver i varför vi rear ut våra företag och om Sverige kunnat undvika detta. Brandt ifrågasätter den rådande åtstramningspolitiken som slår mot allt från de goda arbetena och folkhälsan till klimatet samt välfärden.

Läs artikeln i Rörelsen via denna länk!

You may also like

6 kommentarer

 1. Suveränt!

  Man kan möjligen tillägga att när man rear ut sin produktionsförmåga förlorar man förmågan att göra något alls i framtiden. Det blir köparen som får kompetensen, själv får man nöja sig med de enkla handgreppen som man inte tjänar särskilt mycket på.

  USA dominerade hemelektro-industrin till ganska precis 1968. Då beslöt RCA, som var radioteknikens spjutspets, att lägga ner utvecklingen sen man hade kommit på färg-tvn och istället använda vinsterna till att köpa upp företag i vilken bransch som helst, s.k. diversifiering (ägnade sig inte också Volvo åt sådant?). Så det blev japanerna som tog över. RCA försvann, liksom övriga USA-företag i branschen.

  Att USA över huvud taget har nån industri idag beror på att staten via Pentagon har gött och stött datorteknikutvecklingen sen Apolloprogrammets dagar. Men nu rapporteras även Motorola ha lagt ner vidareutvecklingen för att istället satsa sina intjänade pengar på att köpa aktier i andra företag.

   1. Mer och mer används till improduktiva ändamål. Det brukar vara skälet till imperiers fall, se Paul Kennedy: The rise and fall of great empires.

    1. Vi har pengar till coca cola, villarenoveringar och Hollywoodfilmer men inte till skola, vård, omsorg, ett humant och produktivt arbetsliv, att rädda klimatet, psykisk och mental folkhälsa, pensioner, bostäder med rimliga månadskostnader, vägar, järnvägar, medicin- eller teknikutveckling.

 2. Ibland tycks det mig som om det enda som har utvecklats sen 90-talet är telefoner. Resten har avvecklats.

  1. Och mycket tyder ju på att telefoner trots den effektivitet och bekvämlighet de ger oss gör oss olyckliga med alla sina notiser som får vår hjärna att tro att den ser en hungrig tiger i busken och att algoritmerna styr oss mot det vi tycker är mest negativt, ilskeväckande eller hotfullt, får oss att tro att världen har betydligt mindre hopp än dne har. Men jag tror att det går att reglera sociala medier och telfonerna så att de gör oss glada och lugnare. Jag tror ingen velat vara utan den bekvämlighet och effektivitet som en smartphone ändå ger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.