Historiker behöver samla kraften i hela sin arsenal

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Den excellente historikern David Larsson Heidenblad urskiljer två stora sorters historiker. Den första och traditionella studerar det förflutna för dess egen skull och betonar att historia är värdefullt utan att förklara nutiden eller historiens utvecklingsprocesser. Den andra skolan försöker mera använda historien för att förstå hur samhällen fungerar och förändras. Vill vi historiker få arbeta med vad vi studerat och att historia ska vara samhällsrelevant, behöver vi nog mera använda historia för att försöka förstå samhällets utveckling. Skulle fler historiker göra detta, skulle historiker kunna bli en ytterst respekterad yrkesgrupp. Vi har ju kunskap om hur samhällen förändrats sedan urminnes tider och inte som samhällsvetenskaperna bara fokus på tiden sedan slutet av 1800-talet. Då skulle vi kunna bli värdefulla verksamhetsrådgivare för såväl privat som offentlig sektor.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.