Staten nödvändig för näringslivet

Staten är nödvändig för näringslivet

Ett starkt affärsliv och industrisektor behöver staten till att gå före och investera i hela samhället, människorna och i naturen.

När ett samhälle ger alla delar vad de behöver, blomstrar människorna och företagen.

Cirkulation får det ekonomiska kretsloppet att växa

Historiker säger att vikingarna bidrog till att få fart på ekonomin efter den äldsta medeltidens lågkonjunktur. När vikingarna plundrade kyrkorna på dessas ekonomiskt improduktiva guld och silver, så använde vikingarna sedan stöldgodset att handla med. Vikingarna förde in ädelmetallerna i det ekonomiska kretsloppet igen. Handeln ökade och ekonomin växte.

Men att ekonomin då kunde växa, när guldet infördes av vikingarna, måste ha berott på att produktionskrafterna samtidigt ökat. Spanien å andra sidan fick efter erövringen av Sydamerika på 1400–1600-talen in en väldigt stor mängd guld och andra föremål som kunde användas som valuta. Detta ledde till inflation i Spanien. Landets samhällssystem klarade inte av att producera tillräckligt med varor och tjänster i förhållande till hur mycket ny valuta man fått in. Det spanska guldet hamnade genom handel i andra länder i Europa som Storbritannien. Dessa hade den produktionskraft som var nödvändig för att omsätta ädelmetallerna i tillverkning och handel.

Produktionen kräver regelbunden omfördelning av landets resurser. Skatt är bästa sättet att göra detta på.

Ibland behövs nya pengar – underskott

Skatt skapar dock inte pengar utan omfördelar dem bara. Staten kan ibland behöva göra mer pengar om det saknas medel för produktionen och folkets behov. När staten skapar pengar heter det att den går med underskott.

Låna av kapitalister ytterst riskabelt

Vissa vill att staten ska låna av utrikes eller inrikes kapitalister istället för att skapa pengar själv. Men detta leder till risk för en ohållbar inflation.

Nyttan med underskott

Staten går med underskott för att göra nya saker som vi behöver, som att bygga skolor eller ta hand om naturen. Det är för att se till att vi har allt vi behöver. Så staten skapar mer pengar när det behövs för att hjälpa oss alla.

Stephanie Kelton berättar mer om ovanstående i Underskottsmyten och Mariana Mazzucato i Entreprenörsstaten.

Skatter omfördelar pengar dit behoven finns. Skatten till staten är som en rapport som visar vi att vi arbetat och köpt saker och tjänster för att ge statens pengar värde. Det är inte rapporten som är värdefull för staten utan att vi gjort och köpt saker och tjänster. Därför förstör staten skatten när den kommit in. Nästa års pengar skapar staten genom underskott.

Företagens behov av statens investeringar

Företag spelar en viktig roll i att förverkliga statens vision. Men företag kan inte själva skapa pengar. Inte ens de mest förmögna individernas tillgångar är tillräckliga för att finansiera storskalig innovation. Framstående uppfinningar kräver många misstag innan de är redo att lösa samhällsproblem, enligt ekonomen Mariana Mazzucato. Endast staten, med sin förmåga att skapa pengar, har den ekonomiska styrkan att skapa resurser till de nödvändiga misstagen innovationer kräver.

Statliga underskott och progressiva skatter behöver samhället för innovation och produktion. Med dessa verktyg behöver brist på pengar aldrig blir en begränsande faktor för samhället. Staten blir så rik som de områden den investerar. Vår produktion måste vara hållbar och undvika att överutnyttja naturresurser eller att skada miljön. I en värld med begränsad konsumtion kan samhället njuta av ett rikt liv. Vi kan bli fria från överdriven stress och leva i trygghet. Detta kräver att vi minskar fokuset på att göra de redan förmögna ännu rikare och istället investerar i skola, vård, omsorg och kultur. Genom att minska arbetstiden kan vi skapa ett samhälle som tar hand om alla och möjliggör för alla att njuta av ett meningsfullt och balanserat liv. Detta gynnar också näringslivet.

Stöd till kommuner, landsting och myndigheter

Lokala myndigheter kan inte som staten skapa pengar. Därför behöver staten skapa tillräckligt med pengar för att stödja kommunerna, landsting, olika myndigheter samt deras verksamheter. Annars behöver lokala myndigheter förlita sig på ständiga skattehöjningar eller nedskärningar.

Att samarbeta med ledningar

Jag har arbetat tillsammans med och gett råd till ledningen för museer, universitetsinstitutioner, ett verksamhetsområde på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, tidningar, reklam- och kommunikationsbyråer.

Kontakta din effektivitetskonsult Oskar Brandt för rätt fart framåt.

Fördjupning

Överlevnad – för samhället och människorna

Ojämlik handel skapar obalans

Lokala banker; nyckeln till en blomstrande ekonomi?

Effektivitet och affärsnytta

Hudson och skulderna som behöver skrivas av

Underskottsmyten av Stephanie Kelton

Entreprenörsstaten av Mariana Mazzucato

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.